Митровчани запажени на III Омладинском хорском фестивалу

Ученици Музичке школе “Петар Кранчевић” добили су позив из управе Српске хорске асоцијације (СХА) да учествују на 3. Омладинском хорском фестивалу који се одржавао у Новом Саду. Ове године тај фестивал више је имао карактеристике хорске радионице, због тренутне епидемиолошке ситуације и постојећих забрана.

На жалост, пут Новог Сада је могло кренути само 11 ученика наше школе и хора “Кранчевић”. Тих 11 ученика, из 2. и 3. разреда средње школе, одлично су представљали наш ансамбл и наш град. Понашали су се веома одговорно и професионално. Носили маске, обезбеђивали дистанцу гдје год је то било потребно, дезинфиковали руке при сваком кориштењу нотног материјала али и пјевали за све оне који су ове године били спречени да учествују у хорској радионици.  На сву срећу, у суботу 31. октобра се у Новом Саду дешавала и манифестација “Ноћ храмова”, због чега је компанија Color Media Comunications снимила комплетан импровизовани концерт којим се завршила наша хорска радионица.”- рекла је професорка Јованка Иванић.

Концерт без публике и без икакве најаве у јавности, реализовали су ученици из Неготина, Алексинца, Зрењанина, Новог Сада и Сремске Митровице, у сарадњи са диригентима Тамаром Петијевић (НС), Зорицом Козловачки (ЗР), Ружицом Рајковић (НГ), Аном Ковачић ( НС), Миљом Миловановић (АЛ) и Јованком Иванић из Сремске Митровице. Изведено је десетак композиција које су певачи обрађивали на заједничким пробама у предивном амбијенту новосадске Синагоге.

Концерт није био уобичајен  јер је реализован у празној сали Синагоге, што представља највећу несрећу за сваког извођача. Уопште није пријатно припремати програм када знате да нећете имати слушаоце у публици. Међутим, сви ми који смо учествовали у овој радионици, потрудили смо се да наши ученици стекну нова професионална знања, учествују у тимском раду, што је основа хорског извођаштва, као и да стекну искуство пјевања на концертном подијуму. Поред тога, имали су прилику радити са различитим диригентима, који су дали све од себе да, у временима када је певања скоро забрањено, пренесу најконкретнија упутства при обради одређеног дела. На мене је посебан утисак оставило, поред композиције “Тебе појем” Мокрањца, као химне хорског пјевања у Србији, извођење Бетовенове “Оде радости”, уз гудаче из школе “Исидор Бајић”. На тај начин смо и ми дали допринос у обиљежавању 250. годишњице од рођења великог Лудвига ван Бетовена.”- казала је професорка Иванић.

Завршни наступ полазника ове хорске радионице је снимљен захваљујући упорности управе СХА али и чињеници да се исте вечери одржавала манифестација “Ноћ храмова” коју је пратила компанија Color Media Comunication, на чијем  youtube каналу се може и чути и видети наступ здружених гласова из 5 градова Србије.

Надамо се да ћемо 2021. године бити слободнији и здравствено безбеднији и да ћемо са лакоћом моћи укључити већи број ученика наше школе у овај несвакидашњи али вишеструко значајан пројекат. Посебно се радујем што ће хорска омладина Србије, самим тим и Сремске Митровице, имати могућност да се укључи у рад првог Националног омладинског хора, чије оснивање је започето управо реализацијом хорске радионице која се догодила протеклог викенда. Нека живи музика!“- закључила је професорка Јованка Иванић.

Преузетo са сајта Митровица инфо