Омладински хор ,,Кранчевић” на 29. Интернационалним хорским свечаностима у Нишу

Омладински хор ,,Кранчевић” под руководством диригенткиње Јованке Иванић имао је велику част да прве недеље јула учествује на 29. Интернационалним хорским свечаностима у Нишу. Овај фестивал спада међу најпрестижније манифестације тог типа у Србији, а поседује традицију која сеже све до 1966. године. Наши певачи су били у прилици да наступају у конкуренцији великих хорова из десет различитих држава (Словачка, Молдавија, Словенија, Хрватска, Црна Гора, Бугарска, Северна Македонија, Турска, Грчка и наравно Србија), а наступ хора је био запажен како од стране публике, тако и од стране стручног жирија.
,,Кранчевић” се представио у свом пуном светлу, такорећи блистајући, што и јесте у складу са овогодишњим називом фестивала ,,Блистави гласови”, а труд и неисцрпан рад диригенткиње и певача жири је оценио позитивно, доделивши им Награду за хор младих с најперспективнијим потенцијалом.
Програм који је митровачка певачка дружина извела је такође похваљен као изузетно добро конципиран од стране жирија. Он се састојао из ренесансног дела El Grillo фламанског композитора Жоскена де Преа, духовне композиције Тебе појем Стевана Стојановића Мокрањца, шаљивог дела Пркос композитора Петра Кранчевића, по коме хор носи име, потом још једног Мокрањчевог дела, прецизније његове Девете руковети и на крају композиције Cantate Domino за хор и клавир (клавирски сарадник била је чланица хора Милана Јанчић), савременог америчког композитора Марка Хејса. Важно је напоменути да је ово први пут да се Кранчевићев Пркос изводи ван Сремске Митровице, те да је тим наступ у Нишу значајан не само као промоција музичке школе и града, већ и овог ствараоца изврсних способности који је услед несретних околности и преране смрти остао готово заборављен скоро читаво столеће.
Релативно мала средина каква је Сремска Митровица често представља неповољан фактор у остваривању пуних уметничких домета како појединца, тако и групе, но ,,Кранчевић” је успео да превазиђе ову препреку и да стане раме уз раме са далеко већим и зрелијим хоровима који поседују боље услове за рад. Омладински хор ,,Кранчевић” је несталног састава. У њему певају садашњи и бивши ученици средње музичке школе ,,Петар Кранчевић”, али и неколицина пробраних певача који не припадају нашој школи ни граду, али су одлучили да великодушно уложе своје време и енергију. Управо су они који (више) не похађају средњу музичку школу у Сремској Митровици дали изузетан допринос томе да хор који се састоји превасходно од младих и релативно неоформљених гласова зазвучи пуном бојом, тиме оплеменивши извођење целокупног програма.
Све у свему, ,,Кранчевић” је доказао да је, упркос релативној незрелости гласова, недовољно афирмативној средини, малобројности певача и свим осталим спутавајућим чиниоцима, могуће досегнути један висок стандард уметничког израза и пружити свеж угао гледања на музику уопште.

Аутор текста Илија Сретеновић