4. Омладински хорски фестивал – 29. и 30. октобар – Нови Сад

У организацији Српске хорске асоцијације реализован је 4. Омладински хорски фестивал, у петак и суботу, 29. и 30. октобра 2021. године у Новом Саду.

И ове године су учествовали ученици музичке школе „Петар Кранчевић“ из Сремске Митровице. Наши средњошколци, заједно са диригенткињом Јованком Иванић, били су предсатавници Срема, док је на фестивалу учествовало око 90 певача из 13 школа и 8 градова Србије.

Сви они су у петак присуствовали генералној проби балета Охридска легенда Стевана Христића у Српском народном позоришту, чиме је почео овај хорски догађај, посебно значајан у временима ограниченог заједничког певања и обавезне дистанце.

Другог дана фестивала, у простору предивне и посебно акустичне Синагоге, учесници су заједно припремали неколико хорских композиција. Посебност овог фестивала, поред тога што се певачи срећу први пут и стварају потпуно нови хорски звук, јесте у томе што сваку композицију припрема и диригује наставник из другог града. Тако су се на вечерњем  концерту, који је и ове године, због тренутне епидемиолошке ситуације, одржан без присуства публике и више имао карактер јавне пробе, нашле композиције домаћих и страних аутора а испред младих, посвећених и певања жељних извођача, као диригенти представили се наставници из Зрењанина, Новог Сада, Сремске Митровице и Београда, док су учесници били још из Суботице, Алексинца, Пожаревца и Крагујевца. Посебно је важно нагласити да фестивал није намењен само ученицима музичких школа, већ и других институција, као што су културни центри, удружења, друге стручне школе или гимназије.

Након извођења концертног програма, председница Српске хорске асоцијације, др Тамара Адамов Петијевић, уручила је захвалнице представницима институција и школа и свима пожелела да наредни фестивал дочекамо без ограничења и омогућимо свим заинтересованим омладинцима да осете благослов заједничког уживања у стварању уметничког дела. Посебно је позвала све учеснике да буду део великог фестивала који ће се, поново у организацији Српске хорске асоцијације, реализовати у јулу месецу у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ и тако покажемо свету снагу наше хорске омладине.

Као својеврсна посластица фестивала, уследила је посета новоизграђеном објекту велелепне музичке школе „Исидор Бајић“ где су сви учесници уживали у разгледању једине школе која има апсолутно све услове за најквалитетније извођење наставе али и концертних наступа.

У нади да ће и Сремска Митровица ускоро добити одговарајући објекат за потребе наставе музичке, а што да не и балетске школе, захваљујемо се свима који су омогућили да и наши ђаци буду део ове практичне реализације наставе хорског певања, дириговања и наступа на концертној  сцени.

Хвала градској управи и управи школе, као и увек посвећеним родитељима и ученицима.