Сајам књига 2019.

У петак 25. октобра 2019. године Музичка школа је организовала посету Сајму књига у Београду и обилазак музеја „Николе Тесле“. На пут је кренуло преко 60 ученика и професора. Најпре смо посетили музеј једног од највећих научника човечанства захваљујући коме уживамо у благодетима модерног доба и 21. века. Ученици су веома пажљиво саслушали предавање кустоса музеја, а затим су били и изузетно активни јер су се утркивали ко ће се први пријавити у испробавању патената које је Никола Тесла изумео. С обзиром ми долазимо из уметничке школе и да се код нас природне науке изучавају само у 1. разреду средње школе, веома смо срећни да су нам ученици изразито отворени и радознали за новим сазнањима и да су показали велики пијетет према нашем великом научнику и изумитељу.

Након краће паузе за ручак кренули смо пут сајма, на који смо веома брзо стигли. За разлику од прошле године када смо ишли у четвртак када је традиционално школски дан, ове године смо изабрали петак надајући се мањој гужви. Гужве је било, али некако смо могли лакше да приђемо сваком штанду и да на миру разгледамо изложене књиге. Наравно на сајму је свако тражио литературу по својим личним жељама, интересовањима и нахођењима. По повратку у аутобус констатовали смо, као и увек, да су ученици пазарали много више књига него наставници што нас такође изузетно радује.

Следе утисци наших ђака:

Били смо узбуђени што не идемо тај дан у школу. Била је гужва на сајму, па сам се безброј пута изгубила, јер осећај за сналажење у времену и простору код мене не постоји. Пуно књига је било на штандовима од којих сам ја купила само једну другарици на поклон. Једино што је требало да урадим је било да нађем и купим књигу из солфеђа, коју нисам нашла и нисам купила. Било ми је лепо иако сам се уморила после целог дана проведеног на сајму. (Исидора Гроздановић)

Није то било баш најзанимљивије искуство, али није ни најдосадније. Дружила сам се са Јованом Антонић, Анђелом Томић, Маријом Јовановић и Богданом Бибићем. Пар пута су нам се прикључили Миџи (Никола Мијаиловић) и његово друштво које се састојало од пар дечака из старијих разреда. Обилазили смо све хале више пута у потрази за књигама за солфеђо и хармонију (неки су успешно нашли, неки не). Били смо јако гладни и претражили смо све хале, да би само нашли сендвиче по 250 динара, који нису били укусни. Све у свему верујем да би ово било много занимљивије људима који су отишли са намером да нађу неку књигу и ићи ћу и следеће године. (Мина Ђурђевић)

Мени се много свидело. Али опет, ништа ми се није свидело. Било је доста досадних ствари. Једино ми се свидео један штанд који је више био везан за сајам науке. Дружио сам се са Александром Зец, Таром Вукадиновић, Луком Краљем. Купио сам књигу „Принцеза од пепела“ (написала Лора Себастијан) коју сам већ напола прочитао, много ми се свиђа та књига и препоручујем је. Појео сам све што сам купио пре тога и после смо били жедни. Затим сам сликао Тару кад је био залазак Сунца толико да ми се испразнила батерија. Укратко,  било је лепо. (Милош Ђорђић)