Прут је у снопу јачи

Приликом оснивања Савеза српских хорова 1912. године записана је једна мисао: Прут је у снопу јачи. И човек се осећа боље и снажније када је део целине, када се и као јединка искаже у синергији са другим људима. Данас живимо у ери невероватно брзог технолошког развоја, који замагљује ум и душу савременог човека и чини их недоступним за нешто тако неисплативо и немерљиво као што је уметност певања. Осим непрестаног трчања за временом и покушаја да идемо укорак са захтевима материјалног и потрошачког друштва, те да останемо живи и комуникативни на друштвеним мрежама више него у стварном животу, мало нам простора па и воље остаје за уметничко изражавање уопште, а камоли за певање у хору. Ипак, још има људи који уточиште налазе у хорском певању и дружењу кроз хорско музицирање.

Управо овим ријечима је отворен завршни концерт 2. ОМЛАДИНСКОГ ХОРСКОГ ФЕСТИВАЛА,  који је одржан у Новом Саду 19. октобра 2019. године у Синагоги у 20.00 сати.

Пјевачи и диригенти из Србије, Данске и Македоније формирали су хор од преко 400 пјевача. Несвакидашње велики хор од обучених, искусних пјевача заједно са онима који су можда и први пут у свом животу запјевали наступио је уз Гудачки оркестар СМШ „Исидор Бајић“ и Тамбурашки ансамбл ОПУС, оба из Новог Сада и Џез бенд састављен од ученика МШ „Исидор Бајић“ и чланова других хорова/оркестара.

Уз учеснике из Зрењанина, Алексинца,  Костолца, Сомбора, Београда и Новог Сада, као и гостију из Данске и Македоније, наступао је и „Кранчевић„, хор ученика Музичке школе „Петар Кранчевић“ из Сремске Митровице.
Диригенткиња Јованка Иванић повела је 32 ученика на цјелодневно дружење посебног значаја и карактера.

– Након посјете Музичкој школи у Новом Саду, обиласка Дунавског парка и других љепота у Новом Саду, пјевања испред Српског народног позоришта, учешће на Другом  омладинском хорском фестивалу завршили смо заједничким извођењем џез канона, традиционалне норвешке пјесме, пјесама из Данске и Македоније, затим, пјесама америчких Индијанаца, афричке и јужноафричке народне пјесме. Поред ових пјесама на нама непознатим језицима, на концерту смо извели и Аве верум Моцарта, изворну српску пјесму Чобан тјера овчице, али и Will You Be There Мајкла Џексона, The Lion Sleeps Tonight из анимираног филма  Краљ лавова, Hallelujah Леонарда Коена а концерт је завршен уз тамбуршки оркестар, извођењем пјесме Развило се коло Војодином Саве Вукосављева. Био је то прави подвиг сремскомитровачких средњошколаца, који су тога дана пјевали 7-8 сати (!) а свако ко се бави пјевањем зна колико је то захтјевно. Међутим, када сте у друштву себи сличних онда умора нема. Постоји само љубав према музици, пјевању и заједници, као основни мотив да се издржи до краја и прочита партитура што квалитетније јер ће резултат усрећити публику која дође да вас чује. И тако је и било, Синагога је била пуна а аплауз можете замислити! Концерту су присутвовали Љиљана Опачић, педагог и Бојан Јовановић, директор Школе као и родитељи ученика који су наступали.

Ученици ће памтити несвакидашње хорско дружење и веома мотивисано планирају припремање програма за следећи наступ хора „Кранчевић“ на неком новом концерту, фестивалу или такмичењу.

Овом приликом се захваљујем Градској управи за образовање, културу и спорт, која је обезбједила превоз и тако омогућила да будемо учесници величанственог фестивала. Захваљујемо се и Тамари Петијевић и Милану Радишићу, оснивачима Српске  хорске асоцијације, која је главни организатор фестивала, што су нас позвали да учествујемо и тако промовишемо хорско пјевање омладине из  Сремске Митровице.

Поносни улазимо у нову наставну недјељу.