Стручно студијско путовање ученика средње школе – 2018.

Музичка школа Петар Кранчевић организовала је стручно студијско путовање ученика средње школе, заједно са одељењским старешинама и директором школе, од 27. априла до 02. маја 2018. године. Посетили смо споменике храбрим војницима који су дали животе за своју отаџбину током Првог светског рата и одали почаст српским јунацима страдалим на Виду и Крфу после Албанске голготе.

У договору са кустосом Српске куће, господином Љубомиром Сарамандићем, реализован је пригодан програм испред маузолеја-костурнице на острву Видо са погледом на Плаву гробницу, у знак сећања на погинуле хероје Првог светског рата, али и у славу 100-годишњице од пробоја Солунског фронта од стране  српске војске која се опоравила на Крфу. Ђаци наше школе су се представили хорски, уз пратњу гитаре, а извели су песме Креће се лађа француска и Тамо далеко, рецитовали песму Милутина Бојића Плава гробница. Завршни део је протекао уз звуке традиционалног српског инструмента – фруле. Наступ је на ученике и наставнике школе, али и на све присутне, међу којима су биле и остале групе посетилаца, оставио посебан утисак. Ученици сигурно неће заборавити сузе у очима, јер оне сведоче о осећањима која су преплавила све нас који смо дошли на то свето место!

Код Споменика борцима Дринске дивизије у селу Агиос Матеос је изведен други део програма. Ученици су говорили потресне стихове које су записали Јелисије Андрић и српски војници на Крфу 1916. године. Хор је извео духовне композиције, а одсвиране су и прогодне композиције на кавалу и фрули. На овом месту, директор школе, упознао је ученике са карактером боравка Оркестра краљеве гарде на острву Крфу, јединог ансамбла који је прошао Албанску голготу, уз Станислава Биничког као вођу оркестра, а чији је звук на бојном пољу снажно подупирао моралну снагу војске и народа и неговао веру у основне националне вредности.

Манастир Палеокастрица, посвећен Успењу Пресвете Богородице, црква Св. Спиридона, палата и врт које је саградила царица Елизабета у прелепом Ахилиону, су места чијој смо се лепоти и узвишености дивили наредних дана.

Последњег дана у Грчкој отишли смо до Солуна, где смо на некадашњој периферији града, данашњем Зејтинлику у центру Солуна, од чика Ђорђа Михајловића, чувара овог гробља палих српских ратника, чули да су на том месту, поред 8.000 српских бораца, сахрањени и француски, италијански, енглески и руски борци. Чика Ђорђе нам је рецитовао и стихове Војислава Илића Млађег, које треба да чује сваки ученик у Србији: Незнани туђинче, кад случајно минеш поред овог светог заједничког гроба, знај, овде су нашли вечно уточиште највећи јунаци данашњега доба! Био је то посебан јавни час сећања. Били смо и у цркви Светог Димитрија, а потом смо упознали и ужи центар града као што је Аристотелов трг.

Путовање је протекло без икаквих проблема уз рађање нових пријатељстава током боравка у Грчкој и представљање наше школе и града Сремске Митровице у најбољем могућем светлу, како се и очекује од младих уметника. Да су наши ђаци прави амбасадори доказују и речи хвале које су добили од свих присутних туриста, али и домаћина, у сваком од поменутих места.

Надамо се да ће се стручна путовања реализовати и у наредним школским годинама јер су од вишеструког значаја.