Сарини концерти 2018.

Сарини концерти 2018.

Сара Николић , ученица 2. разреда Средње музичке школе “Петар Кранчевић” у Сремској Митровици, у класи професорке Ирене Милић, ових дана је извела несвакидашњи подвиг за своје године. Сара је одржала солистичке концерте у 4 града за само 8 дана, уз све редовне и ванредне обавезе у школи.

Мини турнеја почела је концертом у Галерији “Лазар Возаревић” 30. маја у Сремској Митровици, наставила у Културном центру у Руми 31. маја, затим 6.јуна у Гимназији “Јован Јовановиц Змај” у Новом Саду и на крају се завршила концертом у Шиду 7. јуна у Библиотеци “Симеон Пишчевић”.

Програм концерата је био исти сваки пут, а састојао се од композиција које је Сара спремала за три такмичења на којима је наступила у марту и мају школске 2017/18. године. Имајући у виду да је за свако такмичење спремила потпуно различите копозиције, јасно је да је програма било и висе него довољно за солистички концерт. Наиме, пред крај претходне две школске године Сара је већ одржала по један концерт са различитим програмима и сада је то постало традиција.

Овогодишњи програм се састојао од композиција које су дубоко “загазиле” у академски репертоар, врло захтевне, виртуозне, физички и ментално изразито напорне, а кад се поређају у низу, и то још напамет – постале су прави изазов ком је било тешко одолети.

Први цонцерт одржала је у родном граду, пред својом публиком, у Сали Галерије, у окружењу чаробних слика Лазара Возаревића. Дивна атмосфера, бројна публика и надахнута интерпретација Саре Николић и клавирске сараднице професорке Дамјане Ћук. Гости у средини концерта биле су изузетно успешне флаутисткиње из Основне музичке школе Ирена Панић, у класи професорке Јелене Влаовић и Исидора Козлина, у класи професорке Татјане Миљковић са клавирским сарадником професором Александром Цундра. Својим свирањем одушевиле су све присутне.

Сутрадан, у Руми, у лепој Сали Културног центра, била је мало другачије. Малобројна публика, свега двадесетак људи, што није бас пријатно за извођаче, али се тако извођачи кале, сазревају и расту. Непроцењиво искуство које је уз пар шаљивих доскочица, претходни разлог за незадовољство, претворило у нови изазов. Сара је свирала сконцентрисано, потпуно ангажовано, с пуно енергије, без гостију и паусе у програму. На крају, публика је младу уметницу окружила и усхићено засипала похвалама и разним питањима.

Нови Сад и свечана сала Гимназије “Ј. Ј. Змај” су ипак представљали највећи изазов за Сару. Импозантна школа, фантастична сала, одличан клавир. Концерту присуствују знани и незнани, а међу њима професорка флауте са Академије уметности мр Лаура Леваи Аксин , професорке флауте из новосадских музичких школа и њихови ученици. Сара опет свира цео програм надахнуто, елегантно, с лакоћом, без паузе, напамет. На крају концерта аплауз одушевљења, цвеће од вршњака из Музичке школе „Исидор Бајић“, искрене честитке…

Присутне флаутисткиње, које су као врхунске уметнице и врхунски педагози могле сачињавати жири на неком јаком такмичењу, дале су коментаре који се могу само сањати. Браво за Сару, за уметнички доживљај, за необичан и врло тежак програм, за интерпретацију, за проф. Дамјану, за проф. Ирену, за достигнути, а теско оствариви ниво у формирању музичара… Да су утисци о Сарином постигнућу заиста импресивни сведоче и поруке које су послале два дана после концерта. Првобитно браво прерасло је чак у питање како је уопште могуће довести ученика до тог нивоа. Наиме, не само да је одсвиран програм, него је остварена сврха свих јавних наступа-публика је доживела чаролију.

Мини турнеја завршена је концертом у Шиду који је одржан сутрадан и који је Сари донео још једно ново искуство. У публици су били млади флаутисти из Музичке школе „Филип Вишњић“ са родитељима. После великог узбуђења енергија није опала, напротив, сигурност и самопоуздање су донели нови квалитет и потврдили да посвећеност доноси задовољство и уживање на сцени.
Остварењу овог подухвата допринели су људи и установе које смо позвали да помогну и учествују: Музичка школа „Петар Кранчевић“ у Сремској Митровици, директор школе Бојан Јовановић, Галерија „Лазар Возаревић“ у Сремској Митровици, Културни центар Рума, Гимназија „Јован Јовановић Змај“ и професор Јован Травица, професорке флауте из Новог Сада Јасна Марковић и Јелена Крмпотић Борбељ , Библиотека „Симеон Пишчевић“ у Шиду, професорка клавира из Шида Милана Крагуљац и професорка флауте у Шиду Ана Највирт и, наравно, највише Сарини родитељи, породица и пријатељи.

Сарини концерти 2018.
Сарини концерти 2018.