Четири ученика Наше школе, као чланови Националног омладинског хора Србије, учествовали у пројекту „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе“

Српска хорска асоцијација Србије (СХА) је организатор и реализатор хорске лабораторије под називом „Од хора у покрету до хорског театра“, која се одвијала у периоду од 26-30. априла 2022. године, у оквиру знатно већег пројекта „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе“
Током 5 дана, Нађа Ордагић, Селена Петровић, Исидора Гроздановић, Огњен Мишура и некадашњи ученик школе, Лука Иванић, учествовали су у раду Националног омладинског хора Србије (НОСХ) и на тај начин промовисали хорске певаче и певање из Сремске Митровице. Заједно са још 25 певача из око 10 градова Србије, они су припремали пројектни програм радећи са дригентом Стефаном Лутерманом и кореографом Ларсом Шајбнером. Обојица предавача су из Немачке а крозпрактични рад у радионицама они су  демонстрирали различите могућности кореографије и театрализације хорских програма.
Поред младих певача из неколико градова Србије, у пројекту су учествовали и диригенти, како из Неготина, Крагујевца, Зрењанина, Новог Сада, Кикинде, Зајечара, тако и из нашег града, Сремске Митровице. Проф. Јованка Иванић, као члан СХА, имала је могућност да учествује у радионицама које су држали врхунски диригенти, кореографи или чак редитељи, какви су: Стефан Лутерман, Ларс Шајбнер, Кармина Шилец, Драгана Јовановић, Бравнислава Стевановић, Матеја РИстић, Катарина Станковић, Милоје Николић, Миља Мазарек, Панда ван Проздеј и други.
Петодневни пројекат завршен је концертом, тј- перформансом „Dream(е)scapes(gkd) CHOREOS, под диригентском палицом  Стефана Лутермана (Немачка) Поред овог концерта, сви учесници су присуствовали и промоцији пројекта „ДАМАР“ у реализацији мешовитог хора АКУДУНС „Соња Маринковић“ са диригенткињом Дуњом Деурић. Пратили су и пробу дечје опере „Шумска краљица „Фрање Стефановића, уз диригентско вођство проф. Ане Ковачић.
Певачи и диригенти Сремске Митровице, учетсвујући на оваквим и сличним догађаје, повезују Срем са остатком хорског света и унапређују хорско стваралаштво у нашем граду.
Национални омладински хор Србије наставиће свој рад и током јулског фестивала европског карактера „Распевани мостови“ у Новом Саду, такође у организацији Српске хорске асоцијације. Честитамо нашим ученицима на успешно положеној аудицији, учлањењу у НОХС и сарадњи са врхунским диригентима и кореографима Европе!