Концертно-такмичарска сезона Камерног хора Кранчевић

Месец мај се досад показао као изузетно продуктиван за професоре и ученике Средње музичке школе ,,Петар Кранчевић“, а поготово за Камерни хор школе, под руководством Јованке Иванић. Тако је било и маја месеца 2023. године.

У раним јутарњим часовима у недељу 14. маја, аутобус се отиснуо на пут у Републику Српску. Након неколико сати пута, путници су пристигли на своје прво планирано одредиште: у Бијељину, где су припреме за предстојећи наступ на 22. хорском фестивалу ,,Мајске музичке свечаности“ отпочеле одмах по доласку.

Ове године је пред стручни жири Фестивала ступило 47 хорова. Наш састав је наступио други по реду у категорији камерних мешовитих хорова са почетком у 13.00 часова. Комисију су чинили мр Младен Матовић, др Драгана  Цицовић, др Јелена Тракиловић и др Игор Сарајлић, а разноврстан репертоар нашег ансамбла није оставио ни публику ни комисију равнодушним.

Као потврду претходне тврдње ваља узети чињеницу да је наш хор, освојивши 97 бодова, проглашен победником своје категорије! Истини за вољу, због квалитетних наступа оба хора, жири је одлучио да Камерном хору СМШ ,,Јосиф Маринковић“ из Зрењанина да подједнак број бодова као и Митровчанима, тиме именовавши два победика ове категорије.

Због високог пласмана у такмичарском делу Фестивала, наши ђаци су специјално позвани на учешће на завршном концерту исте вечери. Убрзо по завршетку наступа хор се сместио натраг у аутобус и наставио своје путовање ка Бањој Луци.

Наредни дан је био намењен упознавању са знаменитостима града на Врбасу, али и за слободне активности. У склопу свог обиласка, професори и ученици су обишли Саборни храм Христа Спаситеља, Музеј Републике Српске и  тврђаву Кастел. Увече је била организована посета Банском двору, где је одржан заједнички концерт дувачког оркестра Академије умјетности у Бањој Луци и   дувачког оркестра Оружаних снага БиХ из Сарајева.

Финални дан ове мале турнеје у Босни и Херцеговини обележен је одласком на Академију умјетности Универзитета у Бањој Луци. Дошли смо на презентацију Академије, где  су нас поздравили продекан ма Марио Ћулум, руководилац департмана Музичка умјетност др Гордана Грујић и шефови свих катедри музичког департмана.

Након њиховог представљања, ред је био да им узвратимо једним концертом. Овај пут, прилику да наступају су добили и средњошколци који не певају у хору, будући да су већину програма чиниле инструменталне тачке. Током концерта су представници двеју институција разменили поклоне, а наша школа је руководству Академије предала предлог Протокола о сарадњи.

По завршетку концерта, путници су се сместили натраг у аутобус, званично затворивши свој обилазак Републике Српске, реализован захаљујући подршци Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, који је на конкурсу Фонда за таленте прихватио пројекат МШ „Петар Кранчевић“ ,,Концертно-такмичарска сезона Камерног хора Кранчевић„.

Реализација овог пројекта представља идеалан увод у прославу јубилеја, односно прославу 60-годишњице постојања и веома успешног рада Школе.

Текст саставио Илија Сретеновић, ученик 3. разреда средње школе.

 

Диплома и медаља из Бијељине