Концерт у Бањалуци

Од 3. до 6. новембра 2023. године, ученици и наставници МШ “Петар Кранчевић“ из Сремске Митровице боравили су на простору Бањалуке у Босни и Херцеговини.

Циљ ове посете сремскомитровачких ђака био је припрема и реализација концерта  у свечаној концертној сали ЈУ Умјетничке школе „Владо Милошевић“ у Бањој Луци, као почетак успостављене сарадње између ове две музичке школе.  Чланови омладинског хора „Кранчевић“, под диригентским вођством Јованке Иванић и извођачи инструменталисти Милана Јанчић, Милица Стојаковић, Илија Сретеновић, Леон Жарко, Никола Баста и Андреј Ушјак,уз подршку професорица Јелене Јовић и Јелене Сенте Каћански, стигли су у престоницу Републике Српске у петак и сместили се у веома пријатан амбијент хостела „Херц“.

Други дан боравка у новом граду почео је доручком у ресторану „Дебела Берта“, чије особље нам је буквално угађало разним гурманлуцима током сва  4 дана.

Након увежбавања и припрема за наступ, упутили смо се у бањалучку школу, која одише посебном топлином, а особље немерљивим гостопримством. Објекат је скоро реновиран и у потпуности прилагођен реализацији специфичне наставне у музичкој школи. Пред почетак концерта сала изванредне акустике и са чак два концертна клавира, од којих је један и чувени Стенвеј, купљен прошле године, напунила се до последњег места.

У публици су, поред ученика школе „Владо Милошевић“ и њихових наставника, били и студенти Академије умјетности, тачније чланови хора „Керубини“ који су пре само недељу дана гостовали у  нашој Сремској Митровици.  У тако препуној сали и у атмосфери пријатељства и љубави, Кранчевићеви наседници су изводили дела веома надахнуто и на изузетно високом нивоу. После сваког извођача аплауз је трајао дуго, а на крају је публика и стојећи тапшала.

Као прави добри домаћини,  директор Давор Јованић и његови сарадници, припремили су послужење за све ученике и наставнике из Сремске Митровице.  Дуго ћемо памтити овај дочек, гостопримство  и изванредан наступ  међу новим пријатељима.

Следећи дан, недеља, био је испуњен упознавањем града и значајних знаменитости. Најпре смо посетили Музеј савремене умјетности Републике Српске и погледали поставку Младена Бундала, а затим се упутили у Саборни храм Христа Спаситеља, цркву која је током Другог светског рата потпуно срушена, а обнова је почела  тек 1993. године и завршена је 2004. године, од када се редовно врше богослужења.  У том храму, који данас представља једну од најлепших и највећих архитектонских остварења православних храмова на Балкану, хор  је извео и духовну композицију „Хвалите“ свог композитора, чије лик и дело промовише од када носи име „Кранчевић“.

 

Следећа дестинација била нам је простор монументалног Банског двора.

Срећа је била да смо ушли у концертну салу  баш у тренутку када је бањалучки симфонијски оркестар „Бан Светислав Тиса Милосављевић“, под диригентском палицом Бранке Радошевић Митровић, завршавао пробу у оквиру припрема програма поводом обележавања Дана Банског двора (9. новембар) Ученици су могли да виде и инструменте које немамо у Сремској Митровици, али и да сагледају праву лепоту унутрашњости јединственог концертног простора.

Након Банског двора, упутили смо се ка тврђави Кастел, која се налази на левој обали Врбаса, а коју су највероватније саградили Римљани.

Након прављена бројних заједничких фотографија и упознавања града, ученици су имали слободно време за уживање у локалним кафићима и клубовима, као што су учиниле и њихове наставнице Јелена Сенте Каћански,  Јелена Јовић и Јованка Иванић, уз свесрдну подршку Дејана Миловановића, фантастичног возача аутопревозника Мачва експрес, са којим наша школа има дугогодишњу успешну и изузетно безбедну сарадњу.

Последњег дана смо се припремали за повратак у Срем спавајући нешто дуже. Након паковања торби и поздрављања са домаћинима из хостела Херц, упутили смо се на још један савршен доручак доручак у „Дебелу Берту“, затим куповину још неких поклончића које носимо кућама, а онда смо кренули пут Брчког.

У тај град на Сави, са 45.000 становника, који представља свет за себе, тачније град у којем се залажу за мултиетничку будућност и којим управљају само месне и државне власти, уз помоћ међународне заједнице у облику супервизора, упутили смо се како бисмо посетили галерију Градске вијећнице и погледали прву самосталну изложбу слика под називом „Састављам се“.

Организатор изложбе је Легат Екмеџић, а ауторка је Вања Стевановић, која је по занимању професор разредне наставе и музичке културе, а дуго година води и мјешовити црквени хор „Св Стефан Дечански“. У знак захвалности за срдачан пријем изузетно талентоване ауторке, хор је у изложбеном простору извео Девету руковет Стевана Стојановића Мокрањца. Тиме је наша четвородневна мисија промовисања културе и пријатељства успешно завршена и срећно смо стигли у нашу Сремску Митровицу, где су наше ђаке нестрпљиво чекали родитељи. Већ следећег дана смо наставили са нашим редовним школским обавезама, али препичавајући све лепо што смо доживели у периоду од 3. до 6. новембра ове школске 2023/24. године.

Извештај саставила Јованка Иванић, организатор путовања и диригент хора.